![]() |
Мій перший компост |
По-перше, на загальному сміттєзвалищі для цих відходів практично відсутні умови для розкладання, тобто, наші недоїдки не зникають на звалищі, як десь в лісочку, і разом з іншим сміттям органіка стає джерелом токсичних сполук та звалищних газів.
По-друге, компост, одержаний з рештків-шкірок-огризків, це цінний ресурс, який є чудовим добривом для рослин на клумбі або грядці.
А ще, як тільки ви почнете компостувати органіку, об'єм сміття у відрі у вас суттєво зменшиться, а виносити сміття ви будете набагато рідше.
Саморобне компостне відро – почати без особливих затрат
Надихнули мене на такі екоподвиги...
... статті з однієї розсилки. Так я дізналася, що можна прямо на кухні розмістити компостер і використовувати його "продукцію" для вирощування рослин на підвіконні. Таке компостне відро в нашому місті не продається і досі, але виявилося, що його саморобний варіант зробити нескладно. Чоловік погодився на такий експеримент з однією умовою: щоб не було неприємного запаху.
... статті з однієї розсилки. Так я дізналася, що можна прямо на кухні розмістити компостер і використовувати його "продукцію" для вирощування рослин на підвіконні. Таке компостне відро в нашому місті не продається і досі, але виявилося, що його саморобний варіант зробити нескладно. Чоловік погодився на такий експеримент з однією умовою: щоб не було неприємного запаху.
![]() |
Саморобне компостне відро |
Вам знадобляться:
1) відро з кришкою,
2) 5-6 пластикових пляшок,
3) розчин ЕМ-препарату (ефективні мікроорганізми, які прискорюють процес ферментації і запобігають появі зловонного запаху),
4) якась порожня ємність з розпилювачем,
5) декілька досить міцних пакетів, підійдуть середнього розміру з супермаркету,
4) якась порожня ємність з розпилювачем,
5) декілька досить міцних пакетів, підійдуть середнього розміру з супермаркету,
6) щось гостре для проколювання отворів в пакеті,
7) якась ємність для тимчасового зберігання відходів, у мене бідончик.
Да, в цьому методі важко обійтися без пакета, але якщо взяти досить міцний пакет (звичайний для сміття може розірватися від ваги мокрої органіки), то можна буде використовувати його декілька разів. На дні пакету проколюємо отвори так, щоб по ним рідина могла збігати через трубки-підставки.
Розчин ЕМ-препаратів готується приблизно 10 мл на 1 л води. Мені півлітрової пляшки
Емочки вистачило більше, ніж на півроку. Я ним користувалася навіть після закінчення
терміну зберігання, правда, стала робити більш концентрований розчин. Таким
розчином будемо щедро оприскувати органіку за допомогою спрею. Дехто користується
бокаші, але в мене нема такого досвіду. Крім того, для ферментації потрібно
зволожувати органіку. Я не досліджувала, як це поєднується з пересипанням бокаші.
Емочки вистачило більше, ніж на півроку. Я ним користувалася навіть після закінчення
терміну зберігання, правда, стала робити більш концентрований розчин. Таким
розчином будемо щедро оприскувати органіку за допомогою спрею. Дехто користується
бокаші, але в мене нема такого досвіду. Крім того, для ферментації потрібно
зволожувати органіку. Я не досліджувала, як це поєднується з пересипанням бокаші.
Отже, в таке відро можна поміщати:
все правильно, то неприємного запаху не буде, і таке відро можна тримати навіть
на кухні.
- рештки рослинної їжі,
- яєчну шкаралупу,
- паперові серветки,
- маленькі папірці, наприклад, відмиті зі скляних банок етикетки тощо.
все правильно, то неприємного запаху не буде, і таке відро можна тримати навіть
на кухні.
Як це працює: поміщаємо партію органіки у відро, добре оприскуємо її розчином ЕМ-препарату та щільно закриваємо кришко. Не відкриваємо її дуже часто. Якщо відходів мало, не варто зайвий раз відкривати відро, в такому разі можно їх тимчасово помістити в якусь коробочку або бідончик. Коли цей бідончик вже повний і виникає необхідність закласти нову партію органіки, спочатку виймаємо пакет з органікою (обережно, з нього може капати!) і виливаємо з відра рідину. Не можна допускати, щоб низ пакета плавав у рідині, бо тоді підуть неконтрольовані процеси гниття, і запах вмісту відра стане гидким.
Цей ЕМ-"компот" також містить корисні мікроорганізми, і його можна розбавити водою
в декілька разів та пополивати нею домашні рослини. Або вилити в стік, щоб запобігти
його засміченню.
в декілька разів та пополивати нею домашні рослини. Або вилити в стік, щоб запобігти
його засміченню.
Коли пакет наповниться рештками їжі, його треба щільно зав'язати, притиснути чимось
важким та залишити дозрівати. Я це роблю на балконі. Коли жарко, це відбувається
тижні за два. Коли прохолодно, то довше. В результаті рештки стають досить
однорідною коричневою масою, яку треба для використання змішати з землею. Або їх
можна перемішати з грунтом на клумбі чи грядці.
важким та залишити дозрівати. Я це роблю на балконі. Коли жарко, це відбувається
тижні за два. Коли прохолодно, то довше. В результаті рештки стають досить
однорідною коричневою масою, яку треба для використання змішати з землею. Або їх
можна перемішати з грунтом на клумбі чи грядці.
![]() |
Компост, закопаний у клумбу біля будинку |
Які тут можуть виникнути проблеми? З пакета може підтікати рідина або можуть з'явитися якісь комахи. Продумайте, як в ваших умовах цьому можна запобігти.
Цей метод непогано працював у мене декілька місяців, з березня до липня. Збій відбувся, коли ми на декілька днів поїхали на відпочинок, а я не злила з відра завчасно рідину. До того ж, у відрі була досить жирні рештки прокислої кабачкової ікри, а погода була спекотна. Повернувшись додому, ми одразу відчули за запахом, що щось пішло не так. Вдячна своєму чоловікові, що він допоміг мені навести порядок з цим ведром. На наступний же день я замовила через інтернет спеціальне ЕМ-відро.
ЕМ-відро: воно того варте!
Від моєї конструкції ЕМ-відро відрізняється трохи більшим об'ємом і тим, що на його дні є краник для зливання рідини, воно має подвійне дно з отворами та герметичну кришку. Все інше треба робити так само. Досі з цим відром у мене не виникало проблем, але я вже й не робила тих помилок, що призвели до появи гидотного запаху.
![]() |
ЕМ-відро під мийкою |
бідончик для тимчасового зберігання органіки.
У когось з екоблогерів я прочитала, що можна користуватися цим відром без пакета.
Я спробувала це зробити один раз. Але для цього потрібні 2 умови:
- мати, куди помістити не до кінця компостовані відходи,
- хтось має допомогти донести приблизно 15-тикілограмове відро до міста утилізації
ферментованої органіки.
Я спробувала це зробити один раз. Але для цього потрібні 2 умови:
- мати, куди помістити не до кінця компостовані відходи,
- хтось має допомогти донести приблизно 15-тикілограмове відро до міста утилізації
ферментованої органіки.
Хтось навіть заводить 2 відра, щоб одне наповнювати, а друге залишати для
ферментації.
ферментації.
Але цього літа мої обставини трохи змінилися – я розбила декілька грядок у знайомої
літньої жінки, яка живе в приватному секторі недалеко від мене. Так у мене з'явилося
місце, куди утилізовувати органіку з користю для природи та мене.
літньої жінки, яка живе в приватному секторі недалеко від мене. Так у мене з'явилося
місце, куди утилізовувати органіку з користю для природи та мене.
Грядки Розума – зручне компостування плюс урожай 2 в 1
Звичайно, можна було б не напружуватися і просто зробити компостну кучу. За рік-два
органіка сама перетвориться на компост. Але навіщо чекати, а потім ще й робити зайву
важку роботу, розкидаючи компост на грядки?
органіка сама перетвориться на компост. Але навіщо чекати, а потім ще й робити зайву
важку роботу, розкидаючи компост на грядки?
Хтось має свої теплі грядки, і одразу викидає на них органіку протягом усього року. Є
ще один варіант. На Ютубі я натрапила на інформацію про грядки Розума. Не буду
описувати їх принцип дії детально, можна взнати про них більше за посиланням.
Скажу тільки, що всередині таких грядок є органічна доріжка, куди поміщають органіку
та час від часу поливають її розчином ефективних мікроорганізмів.
ще один варіант. На Ютубі я натрапила на інформацію про грядки Розума. Не буду
описувати їх принцип дії детально, можна взнати про них більше за посиланням.
Скажу тільки, що всередині таких грядок є органічна доріжка, куди поміщають органіку
та час від часу поливають її розчином ефективних мікроорганізмів.
![]() |
Грядка Розуму |

Але зараз, коли моя грядка вкрилася снігом, і в мене нема особливого бажання йти з бідончиком на город, ЕМ-відро знов стає зручним помічником. До початку наступного городного сезону я назбираю таким чином декілька пакетиків цінного добрива для майбутнього врожаю.
Можливо, мій спосіб утилізації органіки знов якимось чином трансформується, але я завжди буду шукати варіанти, щоб уникнути викидання біорозкладних решток на смітник. І пам'ятайте: хто хоче, шукає можливості, а хто не хоче – відмовки.
Спасибо за статью, было очень интересно почитать. Я пока органику измельчаю в блендере и выливаю в унитаз. Кроме твердых шкурок арбуза.
ОтветитьУдалить